Hogyan működik az ablakfólia?

Az ablakfólia működése

Az ablaküveg természeténél fogva átereszti a 300 és 2.500 nm közötti sugárzást. Ennek része az UV sugárzás egy kis hányada (300-380 nm), a látható fény (380-780 nm) és az infravörös sugárzás kis hányada (780-2.500 nm). Az UV sugárzás felelős több egyéb tényező mellett a fakulásért, valamint veszélyes az egészségre, bőrelváltozásokat, szélsőséges esetben bőrrákot okozhat. A látható fény élettani szempontból elengedhetetlen, ám a besugárzott energia közel fele (47%) ebben a tartományban sugárzódik be. Többek között ezért is nehéz feladat erősen hővédő, de minél világosabb üvegfóliát készíteni. Az infravörös tartományban érkezik a besugárzott hő nagyobb része (53%). Energiavédelmi szempontból ennek kiszűrése az egyik legfontosabb feladatunk. Azonban nem mindegy, hogy az energiaszűrés miként megy végbe.
napsugarzasspektrum
Valamennyi üvegezési rendszerre eső energia három részre oszlik.

1. Átsugárzódik a felületen keresztül.
2. Visszatükröződik a felületről.
3. A felület elnyeli, majd kisugározza.
energiaateresztesketretegu
Az üvegezési rendszer hőelnyelő képessége kiemelkedően fontos. Fejlett üvegezési rendszereknél nagyon fontos, hogy alacsony hőelnyeléssel rendelkező üvegfóliát válasszunk. Példaként nézzük meg egy ezüst beltéri és egy neutrális beltéri fólia teljesítményét.
si__egyretegu neu__egyretegu si__ketretegu_1 neu__ketretegu
A fejlett üvegezési rendszerek esteében, amennyiben kiemelt szempont a nyári hővédelem, úgy javasolt a kültéri ablakfólia használata, mivel az elnyelt hő kisugárzása így jóval hatásosabb. Példaként nézzük meg egy ezüst fólia teljesítményét beltéri és kültéri változatban 4-16-4, low-e üvegen.
extll__sketretegu si__ketretegu

Vélemény, hozzászólás?