Ablakfólia online oktató sorozat – VIII. Hőfeszültség

Az üveg több ok miatt eltörhet. Mielőtt felsorolnánk ezeket, fontos kiemelni, hogy az üvegtörések az esetek döntő többségében az üvegtábla sérüléséből eredően történnek meg. Elég egy kis csorbulás a szélen a keret alatt, ám sokszor sajnos ez a keret alatt nem észlelhető. A törések következő fajtáit különböztethetjük meg: szakítófeszültségből eredő törés (az üveg a súlyánál fogva törik el), mechanikai hajlító feszültség (pl. szélnyomás töri el az üveget), becsapódási feszültség (pl. bedobunk egy üvegek egy kővel), csavaró feszültség (pl. elvetemedett keret deformálná az üveget) és hőfeszültség. A hőfeszültségből eredő törés alatt azt értjük, hogy az üvegtáblában eltérő hőmérsékletek alakulnak ki és az eltérő tágulás miatt eltörik az üvegtábla. Edzett, vagy hőkezelt üvegnél ez a kérdés nem merül fel, ezekre bármilyen fólia feltelepíthető, még a legerősebb hőelnyelő fekete is. Ezután következik az úsztatott üveg, amely 10 mm vastagság felett már kritikus, ennél vékonyabb üvegnél is már oda kell figyelni, de a fóliák többsége telepíthető. Utána következik a laminált üveg, amely már 6 mm feletti rétegekkel fokozottan veszélyes. A sort végül a drótüveg zárja, ami a legrosszabb ebből a szempontból.

További kezelések és az üvegszerkezet teljes felépítése is befolyásoló tényező. Mivel a hőfeszültségből eredő törés valószínűsége egyenesen arányos a szerkezet energia elnyelésével, így a színezett üveg és a low-e réteggel kezelt üveg is veszélyesebb, mint a kezeletlen. Az ablakban lévő üvegrétegek száma is befolyásolja a hőleadást, így az egyes rétegek száma is befolyásolja az hőfeszültség mértékét. Az üvegen kívül egyéb tényezőket is figyelembe kell venni. Ilyen például az üveg részleges árnyékolása, hiszen ez is fokozza az üveg felületi hőmérsékletének eltéréseit. A belső és külső árnyékolók pedig gátolják a kiszellőzést, így ezek is jelentős veszélyt jelentenek. A keretrendszer is meghatározó, minél rugalmasabb, annál kisebb a törés valószínűsége. A hőstressz okozta törés mintázata jellemző. Széltől szélig fut, ívet ír le és az élre mindig merőleges kifutással kezdődik és végződik a törés.

Mindazonáltal, ha a SkyFol adatlapjaiban előirányzott kompatibilitási táblázat előírásait betartjuk és az egyes típusokat annak megfelelően telepítjük, akkor hőstresszből eredő töréssel nem kell számolni.

Vélemény, hozzászólás?