Ablakfólia műszaki paraméterek

Teljes napenergia visszatartás? Látható fényáteresztés? Mégis mit jelentenek ezek az értékek? Az alábbi bejegyzésben az ablakfóliák technikai paramétereit vesszük szemügyre.

Az ablakfólia technikai adatokat ésszerű 3 részre osztani: energia mutatók, látható fény mutatók, egyéb mutatók. Az energia mutatók tárgyalásakor elsőként azt kell tisztázni, hogy milyen ablakra lesz a fólia telepítve, ugyanis az egyes értékek teljesen el fognak térni a különböző üvegszerkezeteken. A gyártók általában egyrétegű üvegen publikálják az adatokat, maximum kétrétegű víztisztán, így nem árt résen lenni. A SkyFol egyike azon kevés márkáknak, aki többféle üvegszerkezeten publikál technikai adatokat, ezzel korrektül tájékoztatva az ügyfeleit.

Az energia mutatók közül a legfontosabb a Teljes Napenergia Visszatartás (Total Solar Energy Rejected, TSER), százalékosan mutatja, hogy a fóliázott üveg mennyi energiát tart kint. A TSER értéket a Teljes Napenergia Áteresztésből (Total Solar Energy Transmission, TST), a Teljes Napenergia Elnyelésből (Total Solar Energy Absorption, TSA) és a Teljes Napenergia Tükrözésből (Total Solar Energy Reflection, TSR) számítjuk, így a TSER mutató az energiahatékonyság mértéke. A TSER értéket úgy korrekt kezelnünk, hogy a megfelelő üvegszerkezeten mért adatokat vesszük figyelembe. Például egy egyrétegű üvegen egy SI15 fólia TSER értéke 79%, míg kétrétegű Low-e üvegen 64%. Ez a különbség a fejlett üvegezési rendszereknél jelentkező többlet energia elnyelésből adódik, így ilyen üvegeknél célszerűbb kültéri fóliákat használni. Az üvegeknél általában “g” vagy SHGC értéket adnak meg. Ezek a TSER értékből származnak: SHGC=1-TSER.

A látható fény mutatók a fólia fényáteresztését és tükrözését mutatják. A Látható Fényáteresztés (Visible Light Transmission, VLT) százalékosan mutatja, hogy a fóliázott ablakon keresztül mennyi fény érkezik a helységbe. Az üvegtáblák rétegszáma és a lágy fémezése kevésbé befolyásolja a VLT értéket, azonban a színezett üveg már jelentősen megváltoztatja. A Látható Fény Tükrözés (Visible Light Reflection, VLR) százalékosan mutatja, hogy mennyi látható fényt tükröz a fóliázott ablak. Meg szoktuk különböztetni a VLR IN (befelé irányuló tükrözés) és a VLR EX (kifelé irányuló tükrözés) mutatókat, melyeknek olyan fóliáknál van különösen nagy jelentősége, ahol a kifelé tükrös réteg van, befelé pedig neutrális színezett.

A mutatók harmadik csoportja az egyéb technikai paraméterek. Itt a legfontosabbak az UV szűrés (Ultraviolet Rejection, UVR), amely megmutatja, hogy a fóliázott ablak az UV sugárzás hány százalékát szűri ki. Az “U” Érték (U Value) a fóliázott üveg hőátbocsátását mutatja meg, mely a téli hőveszteség szempontjából fontos. A Fényhatékonyság (Luminous Efficacy) mutatja meg, hogy egy fólia valóban spektrálisan szelektív vagy sem, 1 fölötti érték esetében beszélhetünk spektrálisan szelektív fóliáról.

 

Vélemény, hozzászólás?